Våra raser

CANE CORSO

Cane Corso är en italiensk brukshund som härstammar från de gamla romerska molosserhundarna. Det är en kraftfull, självständig och modig hund med stor styrka. Den är stabil och uppmärksam med stark vaktinstinkt och passar därför bra som vakthund. Samtidigt är den med rätt social träning en fantastisk familjehund. Cane Corson behöver rörelsefrihet och motion och passar därför allra bäst på en gård där den kan röra sig fritt.

Rasen är muskulös, medelstor till stor. En hane väger ca 45-50 kg och en tik 40 – 45 kg.

AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER

American Staffordshire Terrier – Amstaff, har en bakgrund med korsning mellan Bulldog och Terrier på 1800-talet. Den har sedan registreringen i USA 1936 avlats för egenskaper som gör den till en bra familjehund. Det är en social och nyfiken hund, glad och orädd. Den har stort behov av närhet till människor och är pigg på att vara med överallt där det händer saker. Amstaffen är en stark och smidig hund som sällan underkastar sig andra hundar, därför måste man som ägare vara ansvarsfull med sin hund.

Vikten för en hane ligger på 28-33 kg och för en tik 19-25 kg.

FRANSK BULLDOG

Den franska bulldoggen är, i överensstämmelse med sitt ursprung, en orädd hund, med god kamplust, men i dag finns inte mycket kvar av stridsmentaliteten från rasens anfäder. I stället är den franska bulldoggen en utomordentligt trevlig sällskapshund med stor personlighet. Den är lyhörd, intelligent och älskar människor. Det är en glad, energisk hund med mycket vilja och arbetslust. Den är sportig och tar del i familjens alla aktiviteter och dess vakna intellekt gör att den behöver aktiveras med hjärnan. Här kan betonas att en så aktiv hund kräver en likaledes aktiv ägare. Den franska bulldoggen är ingen ”var mans hund”. Den kräver omsorg och uppmärksamhet och den ska behandlas med fast hand och kärlek, absolut rättvist. Kärleken från en fransk bulldogg är beständig, när den väl är vunnen, liksom trofastheten.


Dagens franska bulldogg, med sin förödande charm och glittrande glada humör med inslag av svårmod, har med rätta kallats hundvärldens clown. Den vill gärna spela upp och vara i centrum för sällskapets uppmärksamhet. Den har glimten i ögat och är alltid beredd på glada upptåg och äventyr och kastar sig helhjärtat in i de flesta situationer livet kan erbjuda. Den franska bulldoggen ser snabbt till att bli den axel kring vilken just hens familj rör sig. Den är oerhört tillitsfull mot sin ägare och blir mycket olycklig om han inte åtnjuter tillräcklig uppskattning och kärleksfull omsorg från sina närmaste. Den franska bulldoggens användningsområde är, som förstås av ovan, sällskapshundens, han är till för att älska – och älskas.

Utdraget är hämtat från SKK:s avelsstrategi för fransk bulldog.